DanskTyskEngelsk
DanskTyskEngelsk

Krydsdominans

Mange jægere/skytter kan have Krydsdominans uden at vide det og det kan være forklaringen på, hvorfor de ofte har en dårlig træfprocent. Når en skytte fører våbenet til højre skulder, samtidig med at venstre øje anvendes som sigte øje – så er der tale om Krydsdominans. Ligeså vil det samme være gældende, hvis våbenet løftes til venstre skulder, samtidig med højre anvendes som sigte øje (det dominerende øje).

Ved denne handling følges sigtelinje og våbenlinje ikke ad (se illustration), og da sigtelinjen ikke følger våbenløbets retning, vil der være en øget risiko for ikke at ramme. Man har ofte løst dette problem ved at skytten enten lukker det dominerende øje, skærmer øjet med et stykke pap, eller anvender et par briller, hvori glasset foran det dominerende øje er blændet.

Krydsdominans kan i mange tilfælde afhjælpes ved brug af godkendte Wiley X skydebriller. Wiley X skydebrilleglas testes og godkendes efter ballistiske, ANSI Z87.1 og EN.166 tests. Ved at montere et mørkt glas (smoke grey) foran det dominerende øje og et kontrastfremhævende glas (light rust) foran det ikke dominante øje, vil man i de fleste tilfælde kunne flytte øje dominansen over til det andet øje og dermed løse problemet med krydsdominans.


Opnåede fordele ved ovenstående løsning:
  • Problem med kryds dominans er afhjulpet
  • 100% øjenbeskyttelse
  • 100 % intakt evne til afstandsbedømmelse
  • 100% fuldt udsyn
  • Kan også anvendes af brillebrugereEn enkelt løsning på forkert øjedominans. Det mørkere glas for øjet, som gerne vil – men ikke må dominere, flytter i de fleste tilfælde dominansen til det rigtige øje uden at ødelægge dybdesynet.

Den hvide linje indikerer våbenløbets retning. Den orange linje indikerer synsretningen. Da de to linjer ikke er parallelle vil skytten ikke ramme sit mål.
Om Wiley X

I tre årtier har Wiley X været en stolt familie- og krigsveteranejet virksomhed. Som en af de førende producenter indenfor optisk teknologi, eksisterer Wiley X fordi de anerkender at nutidens livsstil udgør en konstant trussel mod øjnene. Alle Wiley X produkter udsættes for adskillige krævende tests for at kunne blive certificeret til EN.166 og ANSI Z87-1 – faktisk er Wiley X det eneste solbrillemærke i verden, hvis komplette kollektion er certificeret i henhold til EN.166 og ANSI Z87-1. Derudover har alle ballistiske brillemodeller også bestået militærets kraftige ballistiske anslagstest.


© Wiley X, Inc.

WILEY X EUROPE LLC   |   SØNDERGADE 8-10   |   7570 VEMB   |   + 45 96 93 00 45   |   info@wileyx.eu